dilluns, 31 d’octubre del 2011

Documentar, una mirada nova

Aquest llibre ens parla sobre la documentació i la importància que aquesta te a l'escola. Documentar és ensenyar els processos que fan els infants quan experimenten i aprenen. Així, doncs, es fan visibles els processos educatius a partir d'imatges.
La finalitat del llibre, per tant, és la reflexió de la pràctica educativa a partir de la documentació.


Us recomano aquest llibres blocaires! ens l'han manat llegir a seminari i és molt interessant sobretot per als que som o serem futurs mestres.

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Ara mateix


Ara mateix enfilo aquesta agulla
amb el fil d'un propòsit que no dic
i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis
que anunciaven taumaturgs insignes
no s'ha complert, i els anys passen de pressa.
De res a poc, i sempre amb vent de cara,
quin llarg camí d'angoixa i de silencis.
I som on som; més val saber-ho i dir-ho
i assentar els peus en terra i proclamar-nos
hereus d'un temps de dubtes i renúncies
en què els sorolls ofeguen les paraules
i amb molts miralls mig estrafem la vida.
De res no ens val l'enyor o la complanta,
ni el toc de displicent malenconia
que ens posem per jersei o per corbata
quan sortim al carrer. Tenim a penes
el que tenim i prou: l'espai d'història
concreta que ens pertoca, i un minúscul
territori per viure-la. Posem-nos
dempeus altra vegada i que se senti
la veu de tots solemnement i clara.
Cridem qui som i que tothom ho escolti.
I en acabat, que cadascú es vesteixi
com bonament li plagui, i via fora!,
que tot està per fer i tot és possible.


Miquel Martí i Pol. (Roda de Ter, 19 de marzo de 1929 - 11 de noviembre de 2003, Vic, Barcelona).

dilluns, 24 d’octubre del 2011

"Video y Educación"


Avui a classe hem parlat sobre el llibre "Video y educación" que tracta sobre les noves tecnologies incorporades en l'educació. L'home té por al canvi i mentre aquesta por persisteixi l'educació no avançarà, no hi haurà millora. 


Una dada que em sembla molt interessant i que m'ha impactat molt és que segons un estudi, el 80% de la informació que arriba als nens entre els 12 i 15 anys ve donada a través dels medis de comunicació, per tant, hi ha una dependència vers les noves tecnologies. Se'ns parla, a partir d'aquest tema, dels nens claus, nens que a partir dels 10 anys busquen companyia en les noves tecnologies a causa de la poca afectivitat a casa, per tant, l'estudi mostra que el 44% preferiria al televisor (afectivament) que als seus pares.


En el llibre també es tracta dels dos hemisferis que tenim al cervell, el dret i l'esquerra i de les àrees que controlen cadascun. Concloent, doncs, que en la lectura d'un text es fa un doble anàlisi: gramatical alhora que lògic (hemisferi esquerre) i emocional (hemisferi dret). Però, es el llenguatge audiovisual el que més es comunica a través de les emocions: prioritat hemisferi dret.


La conclusió que podem treure d'aquest llibre es que encara que l'home d'avui dia comprèn sentint, es a dir, funciona amb l'hemisferi dret, a l'escola encara es segueix ensenyant i, per tant, aprenem amb l'hemisferi esquerre.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Creative Commons


Avui, blocaires, us vull parlar de la última classe de gtic on vam tractar els Creative Commons, una organització dedicada a promoure la cultura lliure. Crea llicències on els autors donen permís perquè les seves obres siguin utilitzades. Aquesta llicència, que pot ser diferent depenen de la que l'autor escolli, està en contra del concepte copyright i promou el copyleft.
Un exemple clar de web on podem modificar i copiar informació i que, per tant, utilitza la llicència Creative Commons és Viquipedia.

Cançó del capvespre


Hi ha una vela enllà del mar, hi ha un ramat que ningú guarda,
pasturant l'herba a l'atzar quan cau la tarda.

Darrera al matoll de bruc, sento la rata cellarda,
sento l'esquirol poruc quan cau la tarda.

Sento l'estrella en el cel, i en el turó l'olivarda,
sento el sospir i el bruel quan cau la tarda.

Sento la pena per dins, sento el neguit que m'esguarda,
sento perles i robins quan cau la tarda.

Sento que els dies se'n van, però l'angúnia es retarda,
sento que l'enyoro tant quan cau la tarda.


Josep Maria de Segarra. (Barcelona, 1894 -  1961).

dilluns, 17 d’octubre del 2011

Google Docs


Bona nit blocaires!
A la última classe de Gtic hem conegut una altre forma de compartir informació de forma ràpida i senzilla, es tracta del google docs.


És un programa que serveix per crear documents en línia en grup. És a dir, ens permet fer textos, formularis, fulls de càlcul i presentacions, de manera que tots els membres del document puguin adjuntar i editar informació alhora. A més, és un programa gratuït!




Presentació Google Docs:



Abans de començar, però, s'ha de tindre una compta de gmail creada i dins d'aquesta trobareu "docs" on ja podreu començar a compartir informació amb els vostres companys. Tot i així, tots nosaltres, ja tenim la compta de gmail, donat que per tindre un bloc es, també, necessari.

dimecres, 12 d’octubre del 2011

L'escola mata la creativitat

Us convido a tots a veure aquest video que ens han possat avui a la classe de COED. És una conferència de Ken Robinson. Aquest home, tal com indica el títol de la conferència, ens parla de que les escoles maten la capacitat de innovació i que em de trobar la manera de que els nens aprenguin molta diversitat de capacitats alhora que es diverteixen i vivencien.


Espero que us agradi.



Viquipèdia (exercici)



Bon día blocaires!


Ja sabem el que és la Viquipèdia i és important tenir en compte el motiu per el qual s'ha de col·laborar amb ella i no crear-la. El motiu es simple: lo interessant és el coneixement de la humanitat i no els projectes personals, per tant, la base ha de ser la col·laboració entre tots i no el protagonisme.



Per tal de col·laborar amb aquesta eina em realitzat un exercici en l'assignatura de Gtic.
Ens hem creat un compte en viquipèdia per poder introduir i/o editar informació. Entre les membres del grup em escollit l'article "llenguatge" i em decidit ampliar-lo en el tema de competències lingüístiques. Amb aquest tema fem referència, també, a la classe de comunicació oral, escrita i digital, ja que ho estem treballant.


divendres, 7 d’octubre del 2011

Quines diferencies hi ha entre un wiki i un bloc


Amb el wiki, a diferència del bloc que es va publicant per "trossos", es treballa sempre sobre un mateix cos de la informació. El bloc, però, pot editar-se per més d'una persona a l'hora, mentre que el wiki s'ha d'editar per una sola persona.

A més d'aquesta qüestió, a classe també em tractat els valor pedagògics dels wikis: 

En resum:


Bloc
- Les entrades són entitats independents.
- Entrades ordenades de manera cronológica (data publicació).
- Interaccions externes amb els visitants del bloc.


Wiki
- Els continguts estan estructurats en pàgines.
- No hi ha data de publicació.
- Interaccions internes entre les persones que editen els continguts.


Aquí os deixo un video blocaires!


Blocs o wikis?


dilluns, 3 d’octubre del 2011

Wiki i Viquipédia


Durant la classe d'avui em treballat els wikis i la viquipédia.
La viquipédia tots sabiem que és una enciclopédia gratuïta, lliure i accesible per a tothom, la qual permet revisar, escriure i sol·licitar informació.
Peró, que és un wiki no ho teniem gaire clar. Em aprés que és una web on les págines poden ser editades per múltiples col·laboradors.



Després del video veiem que un wiki, per tant, és una eina col·laborativa que podem trobar en diferents idiomes molt útil per compartir informació entre tots.